Tässä esseessä kerrotaan nuorten demokratiasta. Demokratia tarkoittaa sitä, että kansa saa äänestää maan asioista ja se asia, joka saa eniten ääniä, voittaa. Eli demokratia on kansanvalta.

Koulussa demokratiaa käytetään esim. oppilaskunnassa. Oppilaskuntaan kuuluvat kaikki oppilaat, mutta hallitukseen valitaan kaksi henkilöä. Henkilöt valitaan äänestämällä eli demokratialla. Luokassa oppilaat ehdottavat ajatuksia oppilaskunnan hallituksessa oleville ihmisille ja he sanovat niitä oppilaskunnan hallituksen kokouksessa. Sitten niitä asioita ehkä toteutetaan.

Nuoret voivat vaikuttaa asioihin kotona vaikka miettimällä asioita. Koulussa he voivat kertoa, mitä he ovat ajatelleet. Nuorten mielipide pitää ottaa huomioon esim. niissä asioissa, mitä mieltä he ovat. He eivät voi vaikuttaa yhteiskunnassa mitenkään. Ainoastaan nuorten päätettäviä asioita ovat esim. että he eivät sotke koulun vessoja ja ruokasalia. He voivat myös päättää omasta käytöksestään.

Noiden asioiden mukaan yhteiskunnasta tulisi parempi. 

***  ***  ***  ***  *** ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  

Tässä esseessä käsitellään nuorten demokratiaa. Demokratia on hyvä asia, koska suurin osa ihmisistä on yhtä mieletä tärkeissä asioissa. Demokratia on kansanvaltaa eli ainoastaan yksi henkilö ei päätä asioista. 

Nuorten demokratia ajaa nuorten asioita eduskunnalle, mutta nuorten täytyy myös itse tehdä töitä joidenkin asioiden eteen. Esim. kotona voi siivota ja auttaa vanhempia, jotta saisi paremmat ja puhtaammat olosuhteet ja muutenkin paremmat käytöstavat. Koulussa ja kaikkialla muuallakin täytyy pitää paikat siistinä ja olla kohtelias muita kohtaan.

Nuorten mielipide täytyy ottaa huomioon esimerkiksi silloin, kun aiotaan muuttaa joitain asioita koulussa ja muissa nuoria koskevissa asioissa. Nuorten päätettäväksi kuuluisivat esim. se, mitä haluaa harrastaa vapaa-ajalla. Jos kaikki äskeiset asiat toteutuisivat, yhteiskunnassa paikat olisivat siistimpiä ja ihmiset olisivat paljon huomaavaisempia ja kohteliaampia muita ihmisiä kohtaan. Tämän seurauksena olisi parempi yhteishenki työpaikoilla ja kouluissa ihmiset jaksaisivat opiskella ahkerammin, kun ympärillä on mukavia ihmisiä.

***  ***  ***  ***  *** ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***

Hyvää pääsiäisen aikaa kaikille lukijoille toivottaen,

6C


                          easter-basket.jpg